ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ – 1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2019

ΝΕΑ ΜΕΛΩΝ – 1ο ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2019

Το 1ο τετράμηνο του 2019 ολοκληρώνεται με την πλήρη έναρξη της τουριστικής περιόδου, πολλές και συνεχείς επαφές με τα αρμόδια Υπουργεία για την πληθώρα των εκκρεμοτήτων που αφορούν τις διαδικασίες εφαρμογής των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων Κοπής Πρωτοχρονιάτικης Πίττας, Αποκριάτικης Εσπερίδας, Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, και την επιτυχημένη, παρά τις αντιξοότητες μικρής κακοκαιρίας, διοργάνωση του 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ Θαλάσσιου Τουρισμού στην Μαρίνα Αλίμου, από 11-14 Απριλίου 2019.

Το 2019 έχει ξεκινήσει με πολλή δουλειά, αρκετές δυσκολίες λόγω της πλήρους πλέον εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων του περασμένου έτους, και σημαντικά γεγονότα:

  • Μετά από παρεμβάσεις του Δ.Σ. στο ΥΝΑ αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με το ταξίδι στην ανοικτή θάλασσα (αποσαφήνιση σχετικά με την απομάκρυνση στα 6 ναυτικά μίλια από το λιμάνι αναχώρησης και την ακτογραμμή αλλά και τους τρόπους απόδειξης των πλόων αυτών για να τύχουμε της απαλλαγής του ΦΠΑ στην αγορά των σκαφών άνω των 12 μέτρων αλλά στην αγορά αγαθών γι’ αυτά και υπηρεσίες.
  • Έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου και μετά από αίτημα του ΣΙΤΕΣΑΠ διοργανώθηκε από την ΑΑΔΕ ημερίδα για τα μέλη μας προκειμένου να αναφερθούν προβλήματα και να δοθούν λύσεις όπως επίσης να δοθούν διευκρινήσεις σε θέματα καταχώρισης. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 80 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα. Σταδιακά τα προβλήματα της εφαρμογής επιλύονται και διευκρινίζονται κενά που υπήρχαν στις διαδικασίες. Οτιδήποτε καινούργιο χρειάζεται τον χρόνο προσαρμογής του. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι έχουν καταχωρηθεί στο e-μητρώο περίπου τα μισά από τα αναμενόμενα επαγγελματικά σκάφη. Γεγονός που θα δημιουργήσει καθυστερήσεις στις καταχωρήσεις των υπολοίπων σκαφών στο μικρό χρονικό διάστημα που παραμένει μέχρι την 15/5. Επισημαίνουμε ότι δεν προβλέπεται παράταση και όσα σκάφη δεν θα έχουν εγγραφεί δεν θα μπορούν να εκτελούν ναυλώσεις.
  • Έγινε στο ΥΝΑ μια πρώτη παρουσίαση του ηλεκτρονικού ναυλοσυμφώνου. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση για την λειτουργία του και εντός των επομένων ημερών ο ΣΙΤΕΣΑΠ θα υποβάλει τις προτάσεις του για την καλύτερη λειτουργία του.
  • Εφαρμογή του τέλους πλοίων (ΤΕΠΑΗ) και των ειδικών περιπτώσεων εκπτώσεων. Σύμφωνα με τελευταίες συζητήσεις που είχαμε στην ΑΑΔΕ μάλλον θα είναι έτοιμη η εφαρμογή για τις 9/5 διαφορετικά θα δοθεί νέα παράταση. Προτείναμε για μια ακόμη φορά στο υπουργείο να λαμβάνεται υπ’ όψη η ηλικία του σκάφους και να

 

δίνεται μια σχετική έκπτωση. Η απάντηση που έχουμε είναι ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και θα εξετασθεί.

  • Ανακοίνωση (προσφάτως) της επιλογής του παραχωρησιούχου της Μαρίνας Αλίμου

– την εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Η διαδικασία οριστικοποίησης της συμφωνίας έχει ακόμη μεγάλο δρόμο που εκτιμούμε ότι δεν θα γίνει πριν τα τέλη του έτους.

  • Το ΔΣ παραβρέθηκε σε εκδηλώσεις κοπής πίτας άλλων φορέων και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Δυστυχώς συνεχίζουν να εκκρεμούν αρκετά θέματα, όπως:

  • Η επίλυση της λειτουργίας του πλωτού προβλήτα στην Σκιάθο. Περιμένουμε σύντομα μια θετική εξέλιξη.
  • Μετά το πρόβλημα που ανέκυψε με την αποδοχή από τα λιμεναρχεία διαφόρων ειδών διπλωμάτων ιστιοπλοΐας (day skipper, coastal ..) το ΔΣ πραγματοποίησε παραστάσεις σε λιμεναρχεία αλλά και στο υπουργείο και αναμένεται σχετική εγκύκλιος. Το πρόβλημα είναι ότι καθημερινά προκύπτει και κάποιο θέμα με ένα δίπλωμα. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το θέμα είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει με ελαφριά καρδιά να αποδεχόμαστε όλα τα διπλώματα. Επειδή προέχει η ασφάλεια των επιβαινόντων αλλά και του σκάφους καλόν είναι ο κάθε πλοιοκτήτης να επικοινωνεί με την ασφαλιστική του εταιρεία για βεβαιωθεί ότι θα είναι το σκάφος καλυμμένο ασφαλιστικά με τα διπλώματα αυτά.

 

 

Κύριο μέλημα του ΔΣ την περίοδο αυτή ήταν να προωθηθούν διαδικασίες για την επίλυση εκκρεμοτήτων, έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων, ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τις ανάγκες διευθέτησης διαφόρων θεμάτων του κλάδου, και συγχρόνως παρακολούθηση και ενημέρωση για τις καθημερινότητες του κλάδου.

Η ταχύτητα με την οποία έχει κινηθεί το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα της παραχώρησης της μαρίνας Αλίμου σε ιδιώτη έχει προκαλέσει Μεγάλο προβληματισμό και κυρίως έχει αυξήσει την ανησυχία μας σχετικά με τον ελλιμενισμό των σκαφών μας διότι προτάσεις προς το Υπουργείο Τουρισμού για χωροθέτηση «νέας επαγγελματικής μαρίνας» στην Αττική, έχουν παραμείνει ανενεργές. Προγραμματίζονται συναντήσεις με φορείς και άλλες ενέργειες οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα και συσπείρωση όλων των επαγγελματιών με τον ΣΙΤΕΣΑΠ. Γι’ αυτό καλούμε όλα τα μέλη να προσκαλέσουν να εγγραφούν στο σωματείο πλοιοκτήτες που δεν είναι μέλη ακόμη και κυρίως που τα σκάφη τους ελλιμενίζονται στην μαρίνα Αλίμου.

Το Φεστιβάλ Θαλάσσιου Τουρισμού έδωσε την ευκαιρία να προβληθούν πολλοί επιχειρηματίες και σκάφη – μέλη μας αλλά και εταιρείες παροχής υπηρεσιών και προϊόντων

– και ανέδειξε και πάλι την Μαρίνα Αλίμου ως το κέντρο της δραστηριότητας στην Αττική.

 

 

 

 

Η όλη διοργάνωση ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή από πέρυσι και προβλέπεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να συνεχιστεί και το επόμενο έτος (αλλά εκκρεμεί να δούμε τι συνεννοήσεις θα κάνουμε με τον νέο παραχωρησιούχο). Ήδη έχει συμφωνηθεί η διοργάνωση επαγγελματικών συναντήσεων (Β2Β) στον χώρο της έκθεσης με την ICE – Charter meet up.

Στην Τελετή Εγκαινίων του Φεστιβάλ είχαμε την παρουσία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος, μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αρχηγό, του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχο Ράπτη Σταμάτη, που πλαισίωσαν, υπό τον Υπουργό κ. Φώτη Κουβέλη, σύσσωμη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναπληρωτή Υπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, Γενικούς Γραμματείς κ. Διονύση Τεμπονέρα και κ. Χρήστο Λαμπρίδη, καθώς και υψηλόβαθμη εκπροσώπηση από την Γενική Γραμματέα Κα Γεωργία Καραστάθη του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Χαράλαμπο Καρίμαλη και τον Γενικό Γραμματέα ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνο Τσέγα, και παραβρέθηκαν και άλλοι επίσημοι, όπως ο Πρέσβης του Κατάρ και ο Πρέσβης της Ισπανίας, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Πρόεδροι και Μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων Επιμελητηρίων, Οργανισμών και Φορέων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, και τον Αγιασμό τέλεσε εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, ο Πρωτοσύγκελλος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χρυσόστομος Γκλίβας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X